Prio 1: Grote brand zeevishandel   

 
 

In de nacht van zaterdag op zondag 18 september zijn de loodsen van een zeevishandel in de haven van Lauwersoog zwaar beschadigd door een grote uitslaande brand.

De brandweer kon door snel en grootschalig optreden naastgelegen bedrijfspanden grotendeels behouden.


Omstreeks half 4 werden de blusploegen van Zoutkamp (Groningen) en collega’s uit Anjum (Friesland) gealarmeerd voor een middelbrand in de haven van Lauwersoog. Gezien de ligging en het feit dat de vishandel onderdeel uitmaakt van een pand waarin verschillende bedrijven gevestigd zijn, werd besloten op te schalen naar grote brand. Assistentie volgde vanuit Wehe den Hoorn en Zuidhorn en een hoogwerker uit Friesland.


Bij aankomst bleek brand te woeden in het midden van het gebouw en op het dak. Daarop startten de blusploegleden met een binnen aanval en gelijktijdig bestrijding van de brand op het dak. Om de brand makkelijker te kunnen bestrijden zijn er gaten in het dak gezaagd.

Rond half 6 kon het sein brandmeester worden gegeven en werd afgeschaald naar kleine brand. De blusploeg uit Zoutkamp en de hoogwerker bleven nog een klein uur aanwezig om de laatste restanten af te blussen.


De oorzaak van de brand is nog onbekend; de politie gaat hier onderzoek naar doen. Stichting Salvage was ter plaatse om te zorgen voor schade afhandeling van de brand. Een ambulance stond uit voorzorg stand-by, maar hoefde niet in actie te komen; er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor.

Lauwersoog

18 september 2016